Ten półkrzew o intensywnym, aromatycznym zapachu kwitnie na fioletowo pomiędzy sierpniem a październikiem. Spotkać go można na suchych, skalistych zboczach, rumowiskach i wapiennych podłożach. Występuje w obszarze śródziemnomorskim i w Europie środkowej.
Hyzop to w pierwotnym znaczeniu „święte ziele”. Arabowie i Hebrajczycy doskonale znali jego lecznicze działanie.
Według Biblii hyzop lekarski miał właściwości oczyszczające – usuwał nie tylko trąd i zagrzybienia z budynków ale także duszę, dlatego Hebrajczycy sporządzali z niego kropidła. Bardzo ceniono go w Grecji; w czasach średniowiecza jego uprawę w Europie upowszechniły męskie zakony cystersów i benedyktynów, święci wymieniali go w swoich pismach jako środek leczniczy, podobno jego gałązki wsadzano między karty modlitewników, by ostry zapach uniemożliwiał zaśnięcie w trakcie mszy. W XVI wieku z hyzopu wytwarzano syropy i napary, współcześnie hyzopu używa się jako rośliny ozdobnej lub przyprawy.
Dzięki zawartym w roślinie olejku eterycznym, garbnikom i gorzkim glikozydom hyzop stosowany jest jako środek wykrztuśny w kaszlu, przy zapaleniu górnych dróg oddechowych , wzdęciach i przy dolegliwościach trawiennych.
Regularne płukanie jamy ustnej i gardła hyzopem pomaga zwalczyć stany zapalne. By uporać się z dręczącym suchym kaszlem, poprawić trawienie czy oczyścić drogi oddechowe zaleca się pić dwie filiżanki dziennie naparu z hyzopa lekarskiego:
2 łyżeczki ziół zalewamy 1/4L zimnej wody, ogrzewamy do zagotowania i parzymy przez 5 minut.
W kuchni hyzop sprawdza się jako przyprawa do sosów, zup, pieczeni – szczególnie cielęcej, fasoli oraz sałatek. Często używany jest jako dodatek do różnego rodzaju likierów.
Na wyjątkowo zimne dni bardzo dobrym pomysłem jest ugotowanie Kremowej Zupy Ziemniaczanej z Hyzopem. Przepis znajdziecie na stronie: http://www.foody.pl/
Oprac. na podst. www.foody.pl i D. Podlech, Rośliny lecznicze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz