Wiadomo, że powstała w stolicy Belgii i jej zawdzięcza swoją
nazwę. Istnieje podejrzenie, że jest krzyżówką jarmużu i kapusty głowiastej. Znielubiona
przez dzieci z przedszkola z powodu swojego gorzkawego smaku, ale polecana
przez dietetyków ze względu na swoje wartości odżywcze. U Brzechwy warzywo z
charakterem, na zaczepki fasoli reaguje konkretnie: „nie bądź dla mnie taka
wielka – odpowiada jej brukselka”.
Kapusta głowiasta, potocznie zwana brukselką jest botaniczną
odmianą kapusty warzywnej. Od XVII wieku
jest uprawiana głównie w Europie Zachodniej i Północnej. Jest bogata w
witaminy: B1, B2, B6, C, E i K. Znajdziemy w niej także: sód, potas manganu,
magnez, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor a także biotynę oraz kwas
foliowy i pantotenowy.
http://www.szkolazywienia.inspirander.pl/panel/foty/dekoder/warzywa/brukselka.jpg
Ze względu na swoją niską kaloryczność zapewnia szczupłą sylwetkę. Jest bardzo
dobrym źródłem protein a zawarte w niej substancje hamują rozwój komórek
nowotworowych. Pomocna w walce ze stresem i w polepszeniu koncentracji. Zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia odporność
a także wspomaga produkcję kolagenu.
Brukselkę można podawać na wiele sposobów: w sosie, z bułką
tartą, smażoną, zapiekaną w mięsie czy jako dodatek do zup. Jeśli ugotujemy ją na
parze lub w wodzie z odrobiną mleka albo cukru nie jest gorzka. Pomóc
może także nacięcie jej na krzyż na samym czubku – gorąca woda wydobędzie z
warzywa gorzki smak lub zostawienie jej
na noc w zamrażarce.
Pieczeń z mięsa mielonego z brukselką:
Mięso mielone – najlepiej wymieszane wołowe z wieprzowym –
przygotowujemy tak, jakbyśmy robili kotlety mielone.
Połowę wyrobionej masy wkładamy do formy keksówki , na nią
wykładamy brukselkę i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok. 50 minut.
Smacznego!