piątek, 28 października 2011

C jak Cukinia

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z innymi jarzynami i można tworzyć wiele wariacji na jej temat. Jest to roślina dyniowata, powstała we Włoszech w XIX wieku. Zrywa się ją kiedy jest nie do końca dojrzała.
Zawiera bardzo dużo witaminy A a także C, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a z powodu swojej niskiej kaloryczności zalecana jest w przypadku diet.
Oprócz tego, że cukinia jest po prostu smaczna, to ma pozytywny wpływ na układ krążeniowy i pokarmowy: jest lekkostrawna, odkwasza organizm i poprawia przemianę materii.
Cukinia inspiruje i może być podawana na wiele sposobów: smażona, zapiekana,  grillowana, na surowo w sałatkach (ale tylko bardzo młoda). Może być głównym składnikiem leczo i lasagne… a jakie pyszne są placki z tartej cukinii!! Oj, trudno było wybrać jakiś przepis, ale dziś proponujemy proste i przepyszne dania z cukinią w roli głównej:

Zupa – krem z cukinii 

Kilka pokrojonych w kostkę cukinii i jedną cebulę dusimy, potem dolewamy wody i miksujemy, doprawiamy wedle uznania i podajemy z grzankami



Spaghetti z cukinią

Dwie cukinie oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy przez 15 minut w 2-3 łyżkach oliwy z oliwek.  Wyciskamy dwa ząbki czosnku i zalewamy wszystko 18% śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą. Po wymieszaniu polewamy sosem ugotowany makaron, posypujemy startym parmezanem i posiekaną bazylią. 

Smacznego!