Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się
z innymi jarzynami i można tworzyć wiele wariacji na jej temat. Jest to roślina
dyniowata, powstała we Włoszech w XIX wieku. Zrywa się ją kiedy jest nie do końca
dojrzała.
Zawiera bardzo dużo witaminy A a także C, K oraz witaminy z
grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo. Nie odkładają się w niej metale
ciężkie, a z powodu swojej niskiej kaloryczności zalecana jest w przypadku
diet.
Oprócz tego, że cukinia jest po prostu smaczna, to ma
pozytywny wpływ na układ krążeniowy i pokarmowy: jest lekkostrawna, odkwasza
organizm i poprawia przemianę materii.
Cukinia inspiruje i może być podawana na wiele sposobów:
smażona, zapiekana, grillowana, na
surowo w sałatkach (ale tylko bardzo młoda). Może być głównym składnikiem leczo
i lasagne… a jakie pyszne są placki z tartej cukinii!! Oj, trudno było wybrać
jakiś przepis, ale dziś proponujemy proste i przepyszne dania z cukinią w roli
głównej:
Zupa – krem z cukinii
Kilka pokrojonych w kostkę cukinii i jedną cebulę dusimy,
potem dolewamy wody i miksujemy, doprawiamy wedle uznania i podajemy z
grzankami
Spaghetti z cukinią
Dwie cukinie oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy przez 15
minut w 2-3 łyżkach oliwy z oliwek. Wyciskamy
dwa ząbki czosnku i zalewamy wszystko 18% śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą.
Po wymieszaniu polewamy sosem ugotowany makaron, posypujemy startym parmezanem
i posiekaną bazylią.
Smacznego!